Prikbord

Verhalen, gedachten, agendapunten en nog meer…

Roeien met de riemen die je hebt

Vrijdag 30 november 2018

De ‘Roeien met de riemen die je hebt’ praktijk
Wat vind jij van deze praktijknaam? De praktijk ‘Roeien met de riemen die je hebt’. Ik moest er wel om lachen toen laatst iemand mijn praktijknaam zo beschreef, nou ja iets met boten en water herinnerde hij zich.

De beschrijving blijft wel bij me hangen. Het roept iets gelatens bij me op. Ach ja, als het niet anders is moet je maar roeien met de riemen die je hebt. Je moet het doen met dat wat je hebt. ’t Is niet echt een energieke uitdrukking. Je kan er toch niets aan veranderen, hier moet je het mee doen.

Hoe herkenbaar is dit soms in mijn eigen leven. En voor mensen die ik ontmoet in mijn praktijk. Zo graag willen we andere riemen, een ander bootje, andere levensomstandigheden, andere herinneringen, andere keuzes in ons leven. Als je steeds weer wilt veranderen wat je niet kunt veranderen, kan je je boos, verongelijkt, of bitter voelen. Het gevoel dat het niet eerlijk is dat een ander betere riemen heeft, kan je machteloos of somber maken. Wanneer er toch niets aan te doen is, dan blijven we maar wat ronddobberen.

Maar als jij in je roeiboot vooruit wilt gaan dan is het nodig dat je met beide roeispanen roeit. Dat je gebruik maakt van de middelen die je ter beschikking staan. Soms moet je wat bij sturen naar links of rechts, om op koers te blijven.
Welke riemen heb jij eigenlijk? Daar kan je natuurlijk op veel manieren naar kijken. Voor nu denk ik aan je gedachten en gevoel, je overwegingen en emoties. Je bent gemaakt met hoofd en hart, met gedachten en gevoel, met overwegingen en emoties. Waardevolle riemen die je hebt ontvangen!

Bij veel mensen die onrust ervaren is er geen balans in het gebruik van deze riemen. Zeker wanneer je levensboot in wild water belandt is het lastig te blijven roeien met beide riemen die je hebt. Op jouw levensstroom bots je dan hier en dan daar tegen de kant. Veel mensen zullen vaak aan dezelfde kant vastlopen. Heel veel gedachten en er gebeurt niets, op zoek naar controle door veel te denken. Heel veel emoties en relativeren lukt niet meer, chaos in alle emotie. Zit je zo vast met je roeiboot, dan roep je hulp in. Wat doe jij als je vastzit in je gedachten of emoties?

Ik ben blij te kunnen roeien met de riemen die ik heb.

In het kort:

Langszij Coaching & Therapie biedt ervaringsgerichte psychosociale hulpverlening, coaching en therapie; rondom kanker, verlies, rouw en onvervulde kinderwens.

Blog:

Wil je bericht als ik een nieuwe blog plaats? Laat dan hier je email adres achter:

Contactgegevens:

Bouwina de Haan-Voogt
Sweijslaan 6
3771 HZ Barneveld
Tel: 06 4455 4989
info@praktijklangszij.nl

npvo
alles over rouw