Prikbord

Verhalen, gedachten, agendapunten en nog meer…

LANGSZIJ of GLASZIJN

Dinsdag 21 augustus 2018
Op mijn werkkamer staat een bordje met LANGSZIJ. Een kadootje van mijn man in kleuren die bij mij passen. Het bordje staat mooi in de vensterbank. Tot mijn verbazing staat er vandaag geen LANGSZIJ maar GLASZIJN!

De naam van mijn praktijk ‘Langszij, coaching en therapie’ heb ik gekozen omdat dit mooi weergeeft hoe ik werk. Maar langszij is ook een wat onbekende term… Het is een begrip uit de scheepvaart en betekent: Langs de zijde van een schip of van een kade; of naast een ander schip vastgemaakt zijn. Er kunnen allerlei problemen zijn op een schip, zoals met de zeilen, de motor, de bemanning of het vaarplan. Wanneer de bemanning er samen niet uitkomt, is het fijn als een ander kan helpen. Een ander schip kan langszij komen om assistentie te verlenen. Wanneer je problemen in je leven ervaart waar je alleen of samen met anderen niet uitkomt, kan ik langszij komen met mijn kennis en ervaring. Dan kijk ik met je mee en samen onderzoeken we wat jou verder kan helpen. Hierbij neem ik het roer niet van je over. Ik vaar met de ander mee om de ander te helpen zelf weer op koers te komen.

Vanmorgen zag ik dat het woord op het bordje in de vensterbank gewijzigd is in GLASZIJN. Vast een kadootje van de logeetjes van vorige week. Mooie grappenmakers! Maar wat is GLASZIJN? Ik heb weliswaar geen talenknobbel, maar dit is toch echt geen scrabble-woord. Eigenlijk vind ik het wel een mooi woord wat iets laat zien waarover het gaat bij coaching en therapie. Het gaat om ZIJN, niet om wat je doet, maar om wie je bent. En dat kan een heel lastige vraag zijn. Misschien houdt die vraag je wel bezig na de zomervakantie. Wie ben jij? Zo glashelder is die vraag vaak niet te beantwoorden. Onzekerheid, spanning, rouw, relatieproblemen kunnen je behoorlijk belemmeren in je zijn-wie-je-bent. Hoe kan en wil jij de ander ontmoeten? Het is mooi als mensen elkaar kunnen ontmoeten als glas, transparant, helder, kleurrijk in het licht. Gezien worden is een basisbehoefte van iedereen. Vaak is het glas waardoor we naar onszelf en naar de ander kijken troebel. Het is fijn als iemand je helpt je glazen te poetsen.

Verlang je ook naar ‘glaszijn’? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan nodig ik je uit voor een gesprek bij ‘Langszij, coaching en therapie’. Mijn vakantie zit er weer op en ik ben blij met de nieuwe energie en ruimte voor het werk in mijn praktijk.

LANGSZIJ of GLASZIJN? Ik heb de letters zojuist weer teruggezet naar LANGSZIJ.

In het kort:

Langszij Coaching & Therapie biedt ervaringsgerichte psychosociale hulpverlening, coaching en therapie; rondom kanker, verlies, rouw en onvervulde kinderwens.

Blog:

Wil je bericht als ik een nieuwe blog plaats? Laat dan hier je email adres achter:

Contactgegevens:

Bouwina de Haan-Voogt
Sweijslaan 6
3771 HZ Barneveld
Tel: 06 4455 4989
info@praktijklangszij.nl

npvo
alles over rouw