Prikbord

Verhalen, gedachten, agendapunten en nog meer…

Kijk, voel, rol, ervaar en wordt gewaar…

Weet je wat je ziet op deze foto?
Ik wist niet wat ik zag toen ik dit voorwerp voor het eerst in mijn handen had. Het is een vorm die mijn aandacht trok, een boeiende vorm. Ik merkte dat ik er steeds weer naar keek. Het blijkt een oloïde te zijn.

Op de foto zie je mijn oloïde, ik kreeg hem vorig jaar als verjaardagscadeau. Het is een oloïde van mahoniehout. De vorm heeft iets rustgevends. De oloïde is handgemaakt. Een kunstig proces, met veel geduld gedaan. Is dat het rustgevende wat ik voel als ik hem vasthoud?

Boeiend als ik de oloïde laat rollen. Hij rolt in een mooie lijn en gebruikt daarbij zijn volledige oppervlakte. Net of ’t ie met aandacht rolt. In de bijgeleverde flyer lees ik: “Kijk, voel, rol, ervaar en wordt gewaar…” Ja, dat verlangen roept de oloide bij me op. Een verlangen naar balans in rust en beweging.

Een lemniscaat ∞ heb je vast wel vaker gezien. Het is een wiskundig symbool, een liggende 8. De oloïde lijkt wel een beetje op een 3D lemniscaat. Binnen mijn familie zijn veel wiskundigen, grappig dat deze oloïde-vorm voor hen toch onbekend was. De interesse voor de meetkundige berekening laat ik graag aan hen over. Maar de interesse voor de vorm verbindt me wel met hen.

Ook binnen de psychosociale hulpverlening is het lemniscaat een bekend symbool. Bij de EFT relatietherapie wordt het lemniscaat gebruikt om patronen zichtbaar te maken. De onzichtbare hechtingsbehoeften en het zichtbaar gedrag van partners hebben een wisselwerking op elkaar. Dat lijkt soms een eindeloos proces, steeds dezelfde thema’s die in een relatie spelen. Ik vind het boeiend echtparen te helpen dit helder te krijgen en vandaar te werken aan verandering en vernieuwing in de relatie.

Voor mij staat de oloïde ook symbool voor de oneindige verbinding tussen mij, de ander en God. Een kostbaar symbool met eeuwigheidswaarde.

Wil je de oloïde ook eens zien, voelen, rollen, ervaren en gewaar zijn…? Welkom in mijn praktijk!

6 juli 2020

In het kort:

Langszij Coaching & Therapie biedt ervaringsgerichte psychosociale hulpverlening, coaching en therapie; rondom kanker, verlies, rouw en onvervulde kinderwens.

Blog:

Wil je bericht als ik een nieuwe blog plaats? Laat dan hier je email adres achter:

[jetpack_subscription_form subscribe_placeholder="E-mailadres" show_subscribers_total="false" button_on_newline="false" custom_font_size="16px" custom_border_radius="0" custom_border_weight="1" custom_padding="15" custom_spacing="10" submit_button_classes="has-cyan-bluish-gray-border-color has-text-color has-black-color has-background has-white-background-color" email_field_classes="has-cyan-bluish-gray-border-color" show_only_email_and_button="true" success_message="Gelukt! Er is zojuist een e-mail naar je verzonden om je abonnement te bevestigen. Bekijk de e-mail en klik op ‘Volgen bevestigen’ om je in te schrijven."]

Contactgegevens:

Bouwina de Haan-Voogt
Sweijslaan 6
3771 HZ Barneveld
Tel: 06 4455 4989
info@praktijklangszij.nl

npvo
alles over rouw