Prikbord

Verhalen, gedachten, agendapunten en nog meer…

(In) Verwachting

Donderdag 13 december 2018
December is een maand van verwachting. Vol verwachting werd uitgekeken naar 5 december. Veel mensen kijken dagelijks naar de verwachting voor het weer, in de hoop op een witte kerst. En midden in de Adventstijd verwachten we, we dromen van en we verlangen naar liefde, geloof, hoop, berouw. Een tijd van uitzien naar het Licht.

Bij verwachting denk ik ook aan ‘in verwachting zijn’.

wachtkamer

Hoe mooi als mensen in verwachting zijn. Hoe pijnlijk ook als je verwachtingsvol hebt uitgekeken naar de dag die nooit kwam, de tijd dat je in verwachting zou zijn. Een onvervulde kinderwens, hoe geef je dat een plek.

Het woord VERWACHTEN. Op Wikipedia las ik deze beschrijving: Verwachting is de aanname of hoop dat een handeling of gebeurtenis ook werkelijk plaats gaat vinden. Een verwachting kan realistisch zijn, maar dat hoeft niet. Als een verwachting niet uitkomt, kan er sprake zijn van acceptatie, maar ook van teleurstelling, verwarring, onzekerheid en angst.

Vol verwachting hopen! Maar verwachting komt dus niet altijd uit. Misschien kreeg je van de Sint niet waar je op hoopte. Of krijgen we dit jaar weer geen witte kerst. Wanneer je terugkijkt naar het afgelopen jaar zijn er verwachtingen die uitgekomen zijn, maar ook die niet uitgekomen zijn en waar je teleurgesteld over bent.

Hebben jullie afscheid genomen van de verwachting ooit of opnieuw ‘in verwachting’ te zijn? De hartenpijn om dit gemis ken ik zo goed. Naast alle emoties van verdriet, boosheid en verwarring is er rouw om het verlies van deze hoop. In de ‘gezellige’ decembermaand soms opnieuw zo tastbaar.

Ik ervaar hoe waardevol het is om met elkaar in gesprek te zijn over verwachtingen. Juist ook over de verwachtingen die niet zijn uitgekomen. Het verdriet, wat er is en er mag zijn om die onvervulde kinderwens. Helen door te delen. Delen van verdrietige en lastige momenten.

En mooi om ook de blijde dingen te delen, verwachtingsvol uitkijken in de Adventstijd naar Immanuël, God met ons.

Waar kijk jij verwachtingsvol naar uit?

Kun je wel wat steun gebruiken bij het uitblijven van een gewenste zwangerschap? Kijk dan eens op de website van Freya.

In het kort:

Langszij Coaching & Therapie biedt ervaringsgerichte psychosociale hulpverlening, coaching en therapie; rondom kanker, verlies, rouw en onvervulde kinderwens.

Blog:

Wil je bericht als ik een nieuwe blog plaats? Laat dan hier je email adres achter:

[jetpack_subscription_form subscribe_placeholder="E-mailadres" show_subscribers_total="false" button_on_newline="false" custom_font_size="16px" custom_border_radius="0" custom_border_weight="1" custom_padding="15" custom_spacing="10" submit_button_classes="has-cyan-bluish-gray-border-color has-text-color has-black-color has-background has-white-background-color" email_field_classes="has-cyan-bluish-gray-border-color" show_only_email_and_button="true" success_message="Gelukt! Er is zojuist een e-mail naar je verzonden om je abonnement te bevestigen. Bekijk de e-mail en klik op ‘Volgen bevestigen’ om je in te schrijven."]

Contactgegevens:

Bouwina de Haan-Voogt
Sweijslaan 6
3771 HZ Barneveld
Tel: 06 4455 4989
info@praktijklangszij.nl

npvo
alles over rouw